Tårnby Teater


Flemming Olsen som McMurphy
Gøgereden


De fleste af os husker Jack Nicholson som McMurphy i Milos Formans film "One Flew Over the Cuckoo's Nest." Men hvad mange glemmer er, at Ken Kesey's roman og Dale Wassermans teaterstykke blev til mange år før filmen.

I romanforlægget og teaterstykket er det halvindianeren Bromdens historie vi hører, en vinkel som næsten er forsvundet i filmen.

Der er sket meget siden romanen blev skrevet i 1962. Eksempelvis har man indtryk af at patienten Dale Harding ene og alene er indlagt fordi han er homoseksuel. Cheswick p.g.a. voyeuristiske tendenser, og Bill Bibbit p.g.a. selvmordsforsøg. Så grelt er det trods alt ikke i dag. Men diskussionerne om elektrochok eller Narko Curare Elektrostimulation (NCE), om fordele og bivirkninger, bølger stadig i dagspressen.

Men et emne som vil blive ved med at være aktuelt længe efter vi måske finder ud af at behandle psykiatriske patienter menneskeligt, er spørgsmålet om magtmisbrug, det være sig på hospitalerne, i skolerne, i fængslerne eller på arbejdspladsen. Magtmisbrug er utåleligt, og McMurphy gør i stykket misbrugen synlig for de andre patienter ved at tage den frem og latterliggøre den og dermed eliminere den.
Hans Nordbæk som den store stille indianer Bromden


Spillede 14.-17.,21.-24. og 28.-31. oktober 1997

Manuskript: Ken Kesey
Instruktion: Thomas Hedemann
Lys-design: Finn G.F. Hansen
Lyd-design: Frank Borgaard
Medvirkende: Hans Nordbæk, Lasse Helsted, Alex Rasmussen, Jytte Hermann Larsen, Betina Petersen, Svend Erik Larsen, Otto Plantener Jensen, Henning Larsen, Anders Krag, Michael Nielsen, Dennis Corlin, Flemming Olsen, Jimmi Knudsen, Per Nordmann, Randi Pedersen, Liv Riis Ebbesen og Charlotte Malthesen.

Flemming Olsen og Jytte Hermann Larsen i klinch
Tilbage til repetoiresiden